[Flavonoids in the treatment of hypertension in geriatric patients]

Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2018;56(Suppl 1):S94-S101.
[Article in Spanish]

Abstract

Background: Geriatric patients belong to a group over 65 years old. In general these patients present multiple chronic diseases and impairments with disability, body mass diminished and generalized fatigue. On the other hand, a high percentage of these patients have cardiovascular diseases. For this reason, several studies suggest that associated with drugs treatment consumption of natural products such as flavonoids, contribute to improve the quality of life of geriatric patients. The aim of this work is to review in literature the effect of flavonoids in vascular protection of older adults.

Results: Literature review indicates that the intake of flavonoids significantly reduces the risk of hypertension and cardiovascular disease. Likewise, its consumption is associated with an improvement in endothelial function, since they act regulating different kinases like protein kinase B, nitric oxide synthase and the consequent synthesis of nitric oxide (NO), which leads to improve vasodilation. Finally, flavonoids also act to regulate the functioning of other kinases, phophodiesterases, ion channels diminishing vascular inflammation.

Conclusion: Foods enriched in polyphenols improve endothelial function by promoting vascular dilation and lowering blood pressure.

Introducción: los pacientes geriátricos pertenecen al conjunto de adultos mayores de sesenta y cinco años que, en general, presentan un gran número de enfermedades en periodos determinados, así como diferentes impedimentos funcionales. Esto conlleva a una disminución de la masa corporal y a fatiga generalizada. Por otra parte, un alto porcentaje de estos pacientes presentan dolencias cardiovasculares. Por este motivo, diversas investigaciones sugieren que, asociado al tratamiento con fármacos que atiendan diferentes dolencias, es importante el consumo de productos naturales que contengan flavonoides, pues contribuyen a mejorar la calidad de vida de pacientes geriátricos. El objetivo fue revisar en la literatura el efecto de los flavonoides en la protección vascular de los adultos mayores.

Resultados: La revisión bibliográfica señala que la ingesta de flavonoides reduce de manera significativa el riesgo de hipertensión y de enfermedad cardiovascular. Así mismo, su consumo está asociado con una mejoría en la función endotelial, ya que actúan activando a diferentes cinasas entre las que se encuentra la proteína cinasa B (AKT), la enzima óxido nítrico inducible (iNOS) y la consecuente síntesis de óxido nítrico (NO), lo que conduce a mejorar la vasodilatación. Finalmente, los flavonoides actúan también en regular el funcionamiento de otras cinasas, fosfodiesterasas y canales iónicos inhibiendo la inflamación vascular.

Conclusión: Los alimentos enriquecidos en polifenoles mejoran la función endotelial promoviendo la dilatación vascular y bajando la presión sanguínea.

Keywords: Flavonoids; Geriatrics; Hypertension; Aged.

Publication types

  • Review

MeSH terms

  • Aged
  • Aged, 80 and over
  • Antihypertensive Agents / therapeutic use
  • Combined Modality Therapy
  • Flavonoids / therapeutic use*
  • Humans
  • Hypertension / diet therapy*
  • Hypertension / drug therapy
  • Hypertension / physiopathology
  • Treatment Outcome

Substances

  • Antihypertensive Agents
  • Flavonoids