[Role of dietitian in prevention and treatment of early chronic kidney disease]

Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2017;55(Suppl 2):S175-81.
[Article in Spanish]

Abstract

Mexico occupies one of the first places worldwide in terms of incidence and prevalence of end-stage renal disease (ESRD). As renal function decreases, morbi-mortality increases; therefore, early interventions could more positively influence on the evolution of disease and delay/avoid fatal outcome. Unfortunately, dietitian´s participation in treatment of patients with chronic kidney disease (CKD) has been mainly focused on the late stages, when the goal of nutritional care is to manage complications, and preparation of patients to initiate dialysis. Notwithstanding, it is worthy to remark that, within the multidisciplinary team of the primary health-care, dietitian is the professional on charge of the nutritional care of patients with early CKD, or without CKD but at high risk to develop it; therefore, dietitian is responsible to promote and strength healthy eating habits. Strengthening the role of the dietitian in the prevention and treatment of early CKD must be an outstanding activity in the agenda to fight against the epidemics of ESRD in our country and the world.

México ocupa uno de los primeros lugares a nivel mundial en incidencia y prevalencia de enfermedad renal crónica terminal (ERCT). A medida que la función renal disminuye, la morbimortalidad aumenta, por lo que las intervenciones tempranas pueden influir más satisfactoriamente en el curso de la enfermedad y retrasar/evitar sus desenlaces fatales. Desafortunadamente, la participación del nutriólogo en el tratamiento de pacientes con enfermedad renal crónica (ERC) se ha enfocado principalmente en las etapas avanzadas de la enfermedad, cuando el objetivo del cuidado nutricional es el manejo de las complicaciones y la preparación para el inicio de diálisis. Por lo tanto, es indispensable recalcar que, dentro del equipo multidisciplinario del primer nivel de atención, el nutriólogo es el profesional de la salud a cargo de la atención nutricional del paciente con ERC temprana, o aun sin ella, pero con factores de riesgo para desarrollarla, y por lo tanto, es el responsable de promover y fortalecer hábitos saludables de alimentación. Fortalecer el rol del nutriólogo en la prevención y tratamiento de la ERC temprana debería ser una actividad a destacar en la agenda para disminuir la epidemia de la ERCT en nuestro país y en el mundo.

Keywords: Nutritionists; Health Promotion; Kidney Diseases.

MeSH terms

  • Disease Progression
  • Early Diagnosis
  • Health Behavior
  • Health Promotion
  • Humans
  • Mexico
  • Nutritionists*
  • Patient Care Team
  • Professional Role*
  • Renal Insufficiency, Chronic / diagnosis
  • Renal Insufficiency, Chronic / diet therapy*
  • Renal Insufficiency, Chronic / prevention & control*