[Standardization of gastric emptying scintigraphy with egg white labeled with 99mTc-sulfur colloid]

Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2016 Nov-Dec;54(6):746-751.
[Article in Spanish]

Abstract

Background: Gastric emptying scintigraphy has become the gold standard, by excellence, in gastric emptying studies. This method must be standardized for the correct interpretation of results. The ideal protocol must be performed with an egg sandwich or egg white poder, both labeled with 99mTc sulphur colloid. The aim of this study was to standardize and determine the protocol with99m Tc sulphur colloid incorporated in egg white and compare it with a hamburger labeled with 99mTc sulphur colloid as well.

Methods: We studied 30 patients who underwent gastric emptying scintigraphy with the two aforementioned meals.

Results: Emptying percentages and retention with both meals were similar within an hour and two; however, statistical significance arose until the third hour with a p value of 0.26 by using Student's t for independent samples.

Conclusions: Gastric emptying studies in both protocols where similar with normal ranges. The egg white ingested must be consistent for reproducible results in gastric motility disease, like organoleptic and volume characteristics.

Introducción: la gammagrafía de vaciamiento gástrico (VG) es el estándar de oro para determinar el porcentaje de VG. La estandarización del método permite la obtención de resultados reproducibles. La dieta estandarizada se compone de un sándwich de albúmina de huevo en polvo reconstituida y marcada con 99mTc sulfuro coloidal (SC). El objetivo fue estandarizar y determinar el porcentaje de vaciamiento gástrico tras la ingesta del sándwich de albúmina de huevo y compararlo con el porcentaje de ingesta de una hamburguesa, ambos marcados con 99mTc sulfuro coloidal. Método: se incluyeron 30 pacientes a los que se les realizó estudio de gammagrafía de vaciamiento gástrico con las dos dietas propuestas. Resultados: los porcentajes de vaciamiento y retención con ambos tipos de alimentos fueron similares a la hora y a las dos horas; sin embargo, hubo diferencias significativas a las tres horas con un valor de p = 0.26, calculado mediante t de Student para muestras independientes. Conclusiones: los tiempos de vaciamiento gástrico con ambas dietas estuvieron dentro de rangos normales. La dieta estandarizada con albúmina de huevo reconstituida aporta ventajas en cuanto al estudio de las posibles alteraciones de la motilidad gástrica, como sus características organolépticas y de volumen.

Keywords: Gastric emptying; Technetium 99mTc aggregated albumin; Technetium 99mTc sulfur colloid.

Publication types

  • Comparative Study

MeSH terms

  • Adult
  • Egg White*
  • Female
  • Gastric Emptying*
  • Gastroparesis / diagnostic imaging*
  • Humans
  • Male
  • Middle Aged
  • Radionuclide Imaging / methods
  • Radionuclide Imaging / standards
  • Radiopharmaceuticals*
  • Red Meat
  • Reference Values
  • Technetium Tc 99m Sulfur Colloid*

Substances

  • Radiopharmaceuticals
  • Technetium Tc 99m Sulfur Colloid